MIDDEN - DELFLAND

Vivace op de klassieke zender Radio 4

Op 7 december as. is zangvereniging Vivace te horen in het Radio 4 programma de Korenbeurs (van 18.30 tot 19.00 uur op FM 98,9 MHz).

Het koor Vivace zingt de radiopremière van het 'Te Deum' van Cor de Jong, een Nederlandse componist. Dit werk voor gemengd koor, orgel en piano is op 21 mei 2000 onderscheiden met de Alphons Diepenbrock Compositieprijs. Bij die gelegenheid is het 'Te Deum' door ons koor voorgezongen voor de jury, als een van de zes genomineerde composities.

Op 23 november zijn de opnamen voor deze uitzending gemaakt. Het was weer een bijzondere ervaring voor ons koor. De samenwerking tussen koor, dirigent, instrumentalisten, technicus en regiseur en de 'spanning' van de radio-opname zorgde voor een muzikale prestatie die zeker gehoord mag worden. Vivace werd begeleid door Richard Ram, orgel en Wim Voogd, piano. Dirigent was Koos van Beurden. Vivace zong nog twee delen uit de 'Vespers' van S. Rachmaninov die ook in de uitzending te horen zullen zijn.

Het 'Te Deum' van Cor de Jong is een compositie die behoort tot het modern-klassieke genre. Niet voor de hand liggend, maar daardoor extra uitdagend voor uitvoerenden en publiek. Het klinkt extatisch, dan weer ingetogen en vooral swingend.

Wie nieuwsgierig is geworden naar wat Vivace bijvoorbeeld in de barokmuziek presteert is welkom op 4 januari 2001, 19.30 uur in Den hoorn (bij Delft) bij een concertante uitvoering van de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell. Of op 17 december, 16.00 uur in Schipluiden bij het projectensemble Vox Delfandiae met twee cantates van J.S. Bach (BWV 61 en BWV 110).

Veel luisterplezier en tot ziens bij een van onze concerten.

programma van Vivace in 2001

11 april 2001: J.S. Bach, 'Matthäus Passion' in de Oude kerk te Delft (i.s.m. koor St. Michaël)

najaar 2001: C. Monteverdi, 'Maria Vespers' in Delft

najaar 2001: A. Honegger, 'Le Roi David' in Amsterdam

 

Flip van der Eijk, Vivace