MIDDEN - DELFLAND

Open dag biologische boerderijen

Het zal geen toeval zijn dat de Midden-Delflanddag, 17 juni 2000, samenvalt met de open dag van de biologische boerderijen. Bij deze gelegenheid waren vier boerderijen in het gebied van Midden-Delfland te bekijken (zie programma). Eén van deze boerderijen is te vinden aan de Zouteveenseweg 17 in Schipluiden. De twee broers H. en M. Boekesteijn zijn een aantal jaren geleden hier naartoe verhuisd en hebben hier in een maatschap een nieuw bedrijf opgezet. Het was die dag nog niet erg druk geweest. 

Enthousiast kregen we van beide broers een rondleiding door het melkveebedrijf met uitleg over de dagelijkse werkzaamheden. In totaal zijn er ongeveer 60 koeien, inclusief de jonge dieren. Een speciale ruimte is ingericht voor de koeien die moeten kalveren. De melkruimte is tegenwoordig ergonomisch van opzet en lijkt bijna op een smeerput van een garage. De boer kan in een verlaagd gedeelte de melkmachine aansluiten op de spenen van de koeien. Met een ruk aan het touw kan de voerbak worden gevuld zodat de dieren tegelijkertijd hun extra voeding krijgen.


Twee kalveren

De bedrijfsvoering wordt zoveel als mogelijk op een biologische wijze gevoerd. Dat betekent zo min mogelijk kunstmest en zoveel mogelijk rekening houden met de natuur. In de stal hangt een kaart van de weilanden waarop alle bekende vogelnesten zijn aangetekend. De weilanden worden pas na 1 juni gemaaid om zo de vogels de kans te geven hun jongen voldoende te laten groeien. Als de koeien de wei in gaan worden nestbeschermers geplaatst om de nog in gebruik zijnde nesten te beschermen. 

Nog niet alle dieren lopen al in de wei. De één-jarige dieren liggen nog in de stal. Eerst moet er nog gemaaid worden voordat ze naar buiten mogen. Het gras worden achter de grote stal ingekuild voor de wintermaanden. Er is dus geen hooiberg te vinden op deze boerderij. 

De trots en hobby van Boekesteijn zijn de rasechte Friese paarden met het veulen. Als de tijd het toelaat worden ze voor de wagen gespannen om een rondrit te maken.