MIDDEN - DELFLAND

4 mei viering in Schipluiden

Voor het eerst waren de 4 mei vieringen van Den Hoorn en Schipluiden gecombineerd. Deze begon in de Hervormde kerk aan de Dorpsstraat in Schipluiden. Tegen acht uur kwam een grote groep mensen aan bij het monument aan de BM singel. Na de twee minuten stilte werd een aantal kransen gelegd, o.a. door burgemeester van Bijsterveldt en de oud-strijders. De leerlingen van de basisscholen plaatste een grote bak met bloemen.
Op de website van het "Nationaal comité 4 en 5 mei" is meer informatie te vinden.


Monument BM Singel

5 mei: 55 jaar bevrijding

Oranjevereniging Juliana, Schipluiden, had een aantal aardige activiteiten georganiseerd. Het grote succes hiervan werd mede veroorzaakt door het zomerse weer.

De Dorpsstraat tussen Westlander (bij benzinestation) en Valbrug stond van 11.00 tot ca. 12.00 vol met oude militaire voertuigen uit de tweede wereldoorlog. De organisatie "Keep them rolling", een groep van fanatieke liefhebbers uit Nederland en België, probeert de voertuigen zoveel mogelijk in tact houden. De colonne deed een aantal plaatsen in het Westland aan, zoals ook De Lier en Naaldwijk. 

Vanuit Wageningen bracht de hardloopvereniging "de Hardloper" het Bevrijdingsvuur naar Schipluiden. Na aankomst om ca. 12.30 onstaken burgemeester van Bijsterveldt en Cor Paalvast (geridderd met Koninginnedag) het vuur op het plein voor het voormalige gemeentehuis. 

Meteen aansluitend aan het onsteken van het bevrijdingsvuur begon de fietstocht door polder- en kassen gebieden in en om Schipluiden. Ongeveer halverwege was er een picknick georganiseerd. Hier kon men op krachten te komen met een broodje en drankje. Ongeveer 300 mensen deden mee aan de tocht en kregen aan het einde van de rit een mooie medaille.

's Avonds was er in de Dorpshoeve het Bevrijdingsbal georganiseerd door het 4/5 mei comité.